![](/media/lib/471/n-awokado2-402dd3eb22eb4657ad2715e40386b9d0.jpg)
U kobiet z nadwagą awokado korzystnie zmienia rozmieszczenie tkanki tłuszczowej
14 września 2021, 17:39Badania przeprowadzone na 105 osobach z nadwagą bądź otyłością wykazały, że spożywanie 1 awokado dziennie spowodowało u kobiet zmianę profilu rozkładu tłuszczu na bardziej korzystny dla zdrowia. Autorzy badań przez 12 tygodni dostarczali ochotnikom 1 posiłek dziennie (uczestników losowano do grup, w tym do grupy kontrolnej)
![](/media/lib/6/1176393900_590443-39c1c73f6cb33fcc2403e36dc60664f4.jpeg)
"Light", ale nie do końca
29 września 2008, 20:52Badacze z Uniwersytetu Kalifornijskiego udowodnili, że nikotyna bardzo skutecznie wiąże się z receptorami w mózgu nawet przy znacznym obniżeniu dawki. Oznacza to, że papierosy "light" działają na mózg niemal tak samo, jak tradycyjna używka.
![](/media/lib/471/n-cukrzy-a2ed6a1bc277b0b1ed6d2001ab161f8f.jpg)
Nowo zidentyfikowany hormon może odgrywać kluczową rolę w rozwoju cukrzycy typu 1. i 2.
10 grudnia 2021, 11:35Niedawno zidentyfikowany kompleks proteinowy fabkin reguluje metabolizm i może odgrywać kluczową rolę w rozwoju cukrzycy typu I oraz II, informują naukowcy z Harvard T.H. Chan School of Public Health. O swoim odkryciu poinformowali na łamach Nature.
![](/media/lib/37/oko-1cb7d3a5c70dbeb118dcdc04c8e4fdcf.jpg)
Najstarsze oko świata
25 października 2008, 20:51Bernt Aune ma osiemdziesiąt lat, ale jego prawa rogówka jest o 43 lata starsza od niego samego. To najstarsze oko w Norwegii, a może i na świecie - chwali się staruszek.
![](/media/lib/504/n-salamandra-80ef2f05ec3a9824fcb453d06a6f4870.jpg)
Lotnicze umiejętności salamander zaskoczyły naukowców
23 maja 2022, 18:22Polatuchy czy płazy potrafiące przemieszczać się lotem ślizgowym, mrówki i wiele owadów żyjących na drzewach są w stanie wykonywać w powietrzu manewry, chroniące je przed upadkiem na ziemię. Jednak mistrzem wśród nich wydaje się salamandra, która całe życie spędza w koronach najwyższych drzew na świecie, kalifornijskich sekwoi wiecznozielonych. To, co naukowcy zobaczyli w tunelu aerodynamicznym przeszło ich najśmielsze oczekiwania.
![](/media/lib/38/icsi-ee7da6073478990e498c3621d729d9eb.jpg)
In vitro źródłem kłopotów?
18 listopada 2008, 23:52Stosowanie technik wspomaganego rozrodu, takich jak zapłodnienie in vitro, znacznie zwiększa ryzyko licznych wad rozwojowych - alarmują amerykańscy eksperci. Szacuje się, że prawdopodobieństwo niektórych zaburzeń wzrasta aż czterokrotnie.
![](/media/lib/521/n-amazja-1db04dbe92d675010d95308f94ce7e7b.jpg)
Amazja – superkontynent, który powstanie po zniknięciu Oceanu Spokojnego
3 października 2022, 05:20Za 200-300 milionów lat zniknie Ocean Spokojny i powstanie nowy ziemski superkontynent, Amazja, donoszą naukowcy z australijskiego Curtin University i Uniwersytetu w Pekinie. Uczeni wykorzystali superkomputer do symulowania formowania się superkontynentów. Odkryli, że wraz ze stygnięciem Ziemi zmniejsza się grubość i wytrzymałość płyt tektonicznych pod oceanami, przez co formowanie się superkontynentów poprzez „zamknięcie” młodych oceanów, jak Ocean Indyjski czy Atlantycki, jest trudne.
![Sznurowate biofilmy zamieszkujące jednąz jaskiń systemu Frasassi](/media/lib/40/11219_web-3ddf420762d1148152a02fe9c6eea4ca.jpg)
Rosną wolno jak nikt na Ziemi?
22 grudnia 2008, 03:06Niezwykłe włókniste kolonie mikroorganizmów odnaleźli we Włoszech badacze z Penn State University. Wchodzące w skład kolonii komórki mogą być jednymi z najwolniej wzrastających form życia na Ziemi.
![](/media/lib/544/n-peaceriver-24e240c2a2d3699e20367bfca27b2282.jpg)
To człowiek spowodował silne trzęsienie ziemi w Kanadzie
28 marca 2023, 12:51Przed czterema miesiącami w odległym regionie Peace River kanadyjskiego stanu Alberta doszło do trzęsienia ziemi o sile 5,6 stopnia. To jedno z najsilniejszych trzęsień w historii zarejestrowanych w Albercie. Miejscowe urzędy uznały je za wydarzenie naturalne. Jednak nowa analiza przeprowadzona przez geofizyków z Uniwersytetu Stanforda wskazuje, że trzęsienie zostało wywołane działalnością wydobywczą w tym regionie.
![](/media/lib/21/1200306956_959065-6de44038744ba7867c7d37c5c189c82d.jpeg)
Ciepło-twardo
26 stycznia 2009, 12:15Zwykle, gdy podgrzewamy jakąś substancję, staje się ona miękka. Jednak grupie uczonych pod przewodnictwem profesora Dwayne'a Millera z University of Toronto udało się uzyskać odmienny, niezgodny z intuicją efekt.